Auriculo-therapie staat voor ooracupunctuur en is één van de veiligste behandelmethoden. De ervaring leert dat deze zichzelf bewezen heeft doordat er duizenden mensen baat bij hebben gehad. Ons slagingspercentage ligt op 97 %. Het is vooral een therapeutische methode, uitgaande van een bekende diagnose wordt gezocht naar relevante punten.

Op de meridianen bevinden zich acupunctuurpunten die gezien kunnen worden als verzamelvaten van energie. Elk punt heeft een specifieke functie in de energiehuishouding. Door een naaldje in een punt te zetten, breng je de energie in beweging en kun je de energie versterken waar zij te zwak is of afremmen waar zij te overheersend is.
Op deze wijze wordt het verstoorde evenwicht hersteld, waarna het lichaam zijn balans hervindt.

Soorten ooracupunctuurpunten :
De punten die zich op de oorschelp bevinden hebben allemaal verschillende betekenissen,
Er is een onderscheid tussen o.a. de volgende soorten punten :

Oorcorrespondentiepunten ( OCP )
Deze zijn een reflexie van de anatomie van het menselijk lichaam b.v maagpunt, leverpunt, schouderpunt enz.

Algemene punten

Deze hebben een brede fysiologische werking en liggen verspreid over de oorschelp. Hun werking is een zekere functionele specificiteit, de belangrijkste zijn:
  • SHEN MEN die psychisch harmoniserend werkt, kalmeert, verbetert de stemming en beïnvloedt paniekreakties op pijn.
  • VEGETATIVUM harmonisatie van het perifeer zenuwstelsel en werkt vooral op vegetatieve orgaan stoornissen ( b.v. stofwisseling )

Welke naaldjes worden gebruikt ?
De gevonden punten kunnen op diverse wijzen worden behandeld, de belangrijkste en meest effectieve manier is de behandeling met de naald. Wij gebruiken hiervoor zeer kleine verblijfsnaaldjes, 2 millimeter lang van chirurgisch staal en nikkelvrij.
Sommige therapeuten gebruiken ook zilveren of gouden naaldjes, het kleine voordeel hiervan is het sterke effect, het grote nadeel is - welke metaalkeuze - en de soms optredende averechtse reacties bij een verkeerde naaldkeuze.

 
 ęGWSp
eek